Malaysia merupakan salah sebuah Negara yang mempunyai pelbagai budaya yang agak unik. Antaranya ialah budaya makanan. Gabungan makanan bagi kaum Melayu, Cina dan India berjaya menyatukan pelbagai hidangan kepada hidangan Malaysia.
1.MEE BANDUNG
Mee bandung merupakan makanan warisan turun temurun yang digemari ramai terutama di Muar, Johor. Keenakan mee bandung asli sememangnya tiada tandingannya dan hidangan ini bukannya berasal dari Bandung, Indonesia.
Hidangan mee bandung ini merupakan gandingan mee dan telur sahaja pada suatu tika dahulu. Dari situ lah mee bandung mendapat nama. Ia turut dilengkapi dengan bahan – bahan lain seperti cili, udang kering, rempah ratus asli dan sebagainya.
Get link
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Other Apps
Comments
Popular posts from this blog
-
( JENIS MAKANAN TERKENAL DI KEDAH ) - contoh makanan yang ternyata di bawah. # Nasi Lemak mak -Nasi lemak merupakan makanan yang terkenal di Kedah. Ia diperbuat dari beras yang dimasak dengan santan kelapa, bawang merah, halia dan juga daun pandan. Nasi Lemak juga dikenali sebagai juadah kebangsaan Malaysia dan boleh di setiap pelosok Malaysia. Lokasi nasik lemak di kedah. # Cendol meleleh Add caption -C endol adalah pencuci mulut , namun begitu popular di Malaysia. Ia diperbuat dari santan kelapa, jeli hijau yang diperbuat daripada tepung beras serta berwarna hijau, ais batu yang dikisar dan gula melaka. - Cendol biasanya boleh didapati di seluruh Malaysia. Ia turut dihidangka bersama pulut, kacang merah dan jagung. Malah, ada juga yang menyajikannya bersama durian dan nangka. Lokasi cendol di kedah. # Laksa Kedah berapi - Laksa Kedah merupakan hidangan tradisi masyarakat negeri Kedah. Laksa yang ter
1.JENIS KEROPOK LEKOR *KEROPOK KEPING Keropok keping ialah seperti yang ditunjukkan di atas. Keropok keping adalah salah satu jenis keropok yang dikeringkan dan ianya sangat rangup apabila dimakan. Kebiasaannya, keropok keping ini enak dimakan di mana-mana sahaja kerana teksturnya yang ringan dan mudah dibawa. Keropok jenis ini akan dikeringkan terlebih dahulu untuk menjadikannya sebagai keropok keping. Memang enak dimakan begitu sahaja! *KEROPOK BATANG Keropok batang yang berasal dari Terengganu merupakan salah satu jenis keropok yang sedap dan enak dimakan begitu sahaja. Tekstur keropok lekor ini adalah sedikit melekit kerana kebiasaannya keropok ini diperbuat daripada adunan tepung, gula, garam, air, dan isi ikan yang dihancurkan. Keropok jenis ini biasanya bersaiz panjang dan tidak dipotong. Walau bagaimanapun, keropok lekor ini sangat sedap apabila dicicah bersama-sama sos cili yang lazat! CONTOH KEROPOK GORENG Keropok goreng merupakan salah satu daripada jenis keropok yang pal
Comments
Post a Comment